26 april 2010

Ashoka Dhar

Mijn ontmoeting afgelopen week met de Indiase Dhrupad-zangeres Ashoka Dhar (1946) was heel inspirerend. Zij laat elke klank vanzelf ontstaan. Zij oefent geen enkele druk uit op haar stembanden of op haar ademhaling. Haar stem klinkt heel mooi als een zachte warme bries. Ik heb heel goed geluisterd en gekeken naar hoe zij zingt en probeer haar nu na te zingen.

Dhrupad is de oudste vorm van Noord-Indiase klassieke muziek en ontstaan uit het reciteren van de vedische sutra’s. Dhrupad is door de eeuwen heen zowel vocaal als instrumentaal uitgevoerd door mannelijke tempelzangers en later door musici aan de Noord-Indiase hoven. Na de Indiase onafhankelijkheid in 1947, toen de talrijke koninkrijkjes plaats maakten voor de huidige democratie, is er veel van deze muzikale traditie verloren gegaan. Dhrupad is een ingetogen, meditatieve muziekstijl, die musici en publiek uitnodigt tot verstilling.

De studie van Dhrupad is zeer tijdsintensief en wordt volgens traditie altijd mondeling overgedragen van meester aan leerling. Ashoka Dhar is in de leer geweest bij Aminuddin Dagar (1923 – 2000), die samen met zijn broer Moinuddin Dagar (1919-1966) het beroemde zangduo, de Senior Dagar Brothers, vormden. Samen met haar nichtje Alaka Nandy (1939), die ook in de leer was bij Aminuddin Dagar, vormde Ashoka een vrouwelijk Dhrupad-duo, the Nandy Sisters. Zij begeleidden hun leraar op talloze internationale reizen en gaven ook zelf concerten in India en in het buitenland. Hun laatste gezamenlijke concert vond in 2003 plaats in Kolkata. Zowel Alaka als Ashoka hebben haar eigen Dhrupad Ashram in Kolkata.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten