13 juni 2010

De Londense garden of silence

Na afloop van de recente reünie van Nijmeegse politicologiestudenten uit het begin van de jaren zeventig, stuurde oud-docent Ben Schennink mij informatie toe over de Londense Peace Garden. Deze garden of silence is in 1999 geopend door de Dalai Lama en ligt op het terrein van het Imperial War Museum. De tuin wil een bijdrage leveren aan de wereldvrede. In de tuin wordt het belang van een meditatieve houding voor deze wereldvrede zichtbaar gemaakt. De tuin wordt ook Samten Kyil, meditatietuin, genoemd.

De tuin wordt door bezoekers van het Imperial War Museum vaak over het hoofd gezien. Maar ze is een bezoek waard, zeker in relatie tot de exposities van conflicten en geweld in het oorlogsmuseum. De tuin is ook een eerbetoon aan de boeddhistische cultuur. Acht stenen meditatie"kussens" omringen het voornaamste monument in de tuin, de Kalachakra Mandala, die van oudsher wordt geassocieerd met wereldvrede. Vier moderne beeldhouwwerken, die respectievelijk Lucht, Vuur, Water en Aarde voorstellen, zijn in de vier windrichtingen geplaatst. Op een grote pilaar is een boodschap van de Dalai Lama gegraveerd in het Tibetaans, Engels, Chinees en Hindi. De boodschap gaat over een betere communicatie en verstandhouding tussen de verschillende culturen en mensen.

In deze meditatietuin kun je niet alleen van boeddhistische woorden en symbolen genieten, maar ook van een stille wandeling langs prachtige bomen, planten en bloemen uit de Himalaya.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten