31 december 2009

The divine


Place your burden
at the feet of the Lord of the Universe
who accomplishes everything.

Remain all the time steadfast in the heart,
in the Transcendental Absolute.
He knows the past, present and future.
He will determine the future for you
and accomplish the work.
What is to be done will be done
at the proper time.

Don’t worry.
Abide in the heart and surrender your acts to the divine.

Ramana Maharshi (1879 – 1950)

29 december 2009

Curtains ...


There are guides who can show you the way.
Use them.

But they will not satisfy your longing.
Keep wanting the connection with Presence
with all your pulsing energy.

The throbbing vein
will take you further
than any thinking.

Mohammed said: do not theorize
about Essence. All speculations
are just more layers of covering.
Human beings love coverings.

They think the design on the curtains
are what is being concealed.

Observe the wonders as they occur around you.
Do not claim them. Feel the artistry
moving through and be silent.


Rumi (1207 - 1273 - Perzisch dichter)

22 december 2009

De eerste buitenactiviteit ...

Gisteren vond de eerste buitenactiviteit plaats in de Garden of Silence. Een vriend van mij, Hans van Beukering, organiseerde een speciale Kerst-yoga voor zijn cursisten (http://www.chakrayoga.nl/). Hij vroeg of ik een half uurtje mantra’s wilde zingen met de groep. Dat heb ik gedaan. Het was voor het eerst dat ik zoiets deed. Spannend en boeiend om te doen. Het verklanken van eeuwenoude Sanskriet-teksten kan je dichter brengen bij wie je werkelijk bent. Het is een krachtig ritueel voor de ziel. Of zoals Amma, de Indiase vrouw die velen in de wereld met haar liefde omhelst, zegt: “Bhajan or devotional singing is a spiritual discipline aimed at concentrating the mind on Divinity. Through that one-pointedness, one can merge in the Divine and experience the bliss of one's True Self."

18 december 2009

Spirituele zoektocht

In de Oosterse wijsheidsliteratuur kom je af en toe een kernachtige omschrijving tegen van de spirituele zoektocht. Zo omschreef Matthieu Ricard (1946 – boeddhistische monnik - persoonlijk simultaan vertaler van de Dalai Lama) zijn spirituele reis als: “Elke levensfase komt aanzienlijk dichter bij volheid en diepe bevrediging. De geestelijke reis trekt van vallei naar vallei: bij elke pas die men oversteekt, krijgt men een nog schitterender uitzicht dan het vorige.”

Een andere Fransman, Arnaud Desjardins (1925 – filmmaker en spiritueel leraar - een van de eerste Europeanen die zich intensief met oosterse spiritualiteit, met name de advaita vedanta, bezig hield) omschreef zijn spirituele reis zo: “Dankbaar jegens het bestaan nader ik tot het licht, de totaliteit, de universele energie, de liefde. Ik overstijg mijn leven, ik ontdek dat ik een uitdrukking, een vorm ben van het universele leven en de goddelijke energie.”


Foto: Bergtoppen Himalaya

7 december 2009

Levenskunst


“Meditatie is niet zozeer een manier om je terug te trekken uit de wereld; het is veeleer een levenskunst, een methode die het mogelijk maakt te genieten van een vredig aanwezig zijn bij alles wat je doet, waar je het ook doet – iedere dag weer.”

Jon Kabat-Zinn (1944 - Mindfulness Trainer)

24 november 2009

Een stille geest....

In zijn autobiografie Van leerling tot meester geeft de Japanse zenmeester Soko Morinaga (1925 -1995) een heldere omschrijving van een stille geest:

“Een geest die werkelijk stil is - en met zo’n geest ben je geboren - is een geest die zich vrij beweegt. Zonder dat hij iets negeert, reageert hij onmiddellijk en enthousiast op alles wat hij tegenkomt. Op alles wat zich voordoet, reageert hij spontaan, maar zonder zichzelf te verliezen. Een geest die werkelijk stil is, geeft voor niets ter wereld zijn vrijheid op en is altijd in staat om zich soepel en ongehinderd van het ene naar het andere te begeven.


Een geest die niets negeert en die zich ook nergens aan vastklampt, verkrijg je niet door oefeningen te doen. Het is een natuurlijke ‘kracht’ waarmee je bent geboren. Zenmonniken zijn mensen die in het klooster gaan met de bedoeling om door het beoefenen van zen die van nature aanwezige kracht op te wekken, die vrijelijk te uiten en hem zo tot levende werkelijkheid te maken.”
Tekening: Didi Overman

23 november 2009

Mountain


Be still as a mountain,
move like a great river.

Wu Yu-Hsiang (1812 – 1880) – T'ai Chi Master

16 november 2009

Rivier


Je kunt de rivier niet oversteken
door alleen maar naar het water te staren.

Rabindranath Tagore (1861 - 1941)

14 november 2009

Spreken is zilver ...

.... en zwijgen is goud. In zijn autobiografie Van leerling tot meester beschrijft de Japanse zenleraar Soko Morinaga (1925 -1995) onder andere zijn eerste ervaringen in een zenklooster. Morinaga werd later abt van het beroemde Daitokuji klooster in Kyoto en hoofd van de Hanazono Universiteit, een universiteit voor boeddhistische monniken. Toen hij net twintig was ging hij in de leer bij Zuigan Roshi. Op een dag was hij aanwezig bij een gesprek tussen Roshi en een leerlinge. Toen deze laatste Soko bij het gesprek wilde betrekken, zei Roshi: “Nee, nee, hij is daar echt nog niet klaar voor om iets te zeggen in gezelschap.” De Roshi was van mening dat je, voordat je in gezelschap het woord nam, eerst helemaal moest weten wie je werkelijk was. Er achter komen wat je ware natuur is, wordt in het zenboeddhisme kensho genoemd. Zolang je geen kensho hebt ervaren, word je niet bevoegd geacht in gezelschap je mond open te doen.

Wanneer je in verbinding blijft met wie je werkelijk bent, ontstaan vanzelf de woorden die er toe doen. Als woorden worden uitgesproken zonder deze achterkant van Stilte, zijn ze doorgaans zonder veel betekenis. De laatste maanden probeer ik om de dingen die ik zeg te laten ontstaan vanuit de stilte. Eerst de verbinding met de Stilte en dan de woorden die zich in de gegeven situatie aandienen. Dat zijn er niet zo veel. Het is een interessant experiment. Ik kan het je aanbevelen.

7 november 2009

Zangen van stilte


Onder deze titel publiceerde Marcel Messing onlangs zijn gedichten over de stilte. In Zangen van stilte worden de diepte en de kracht van de stilte bezongen. Op de achterflap van deze mooi vormgegeven poëziebundel staat dit gedicht:

In het woud der woorden
wandelend langs de bomen van taal
vond ik de weg terug
naar het lang verloren land der stilte
daar waar geen voet ooit
één stap heeft gezet
daar waar stilte zo machtig is
dat ieder woord verpletterd wordt
onder verstild bladerdak.

31 oktober 2009

The Self


"What exists in truth is the Self alone.
The Self is that where there is absolutely no "I" thought.
That is called Silence.”

Ramana Maharshi (1879 – 1950)

29 oktober 2009

Muziek en Stilte

De afgelopen weken kwamen er twee mooie bijdragen binnen van bezoekers van dit weblog. Ze staan bij het eerste bericht van 21 maart 2009 aan het begin van dit weblog. Ze gaan allebei over muziek en stilte.

De eerste bijdrage geeft de gedachten weer van componist Ali Authman over zijn strijkkwartet uit 2009 Galènè ('windstilte' of 'gladde zee'). Zij zijn ontleend aan de brochure van het Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag 2009:
'Er verhief zich daar geen enkele golf, geen grote en geen kleine, rondom was een blanke, spiegelgladde zee.' (Homerus - Odyssee). Stilte... er is windstilte op zee, een spiegelgladde zee. Is dat niet een muziekstuk op zichzelf? Het ruikt naar diepte, vertelt over vreugde en lijden van de mens. Elke druppel regen is als een melodie die alle wezens van binnen raakt, een deel van onze muzikale kosmos.
Ik probeer in mijn muziek de stilte te benaderen die in elk mens is, de stilte die we in elke waterdruppel horen en waarnemen. Maar door alles wat we de natuur hebben aangedaan, kunnen we deze kosmische muziek in de natuur en in onszelf vaak niet meer horen.
Wij mensen verlangen veel en stellen teveel eisen aan de natuur om ons heen; hierdoor vergeten we soms onze menselijke natuur en zijn we hebberige wezens geworden. Het is echter nooit te laat om terug te keren naar jezelf en even naar de stilte van je innerlijke stem te luisteren.
Laat je met klanken op een oneindige zee meedrijven en word één met de klanken en het water. We zijn water, we verdampen, komen terug als regen en bevriezen vervolgens op de polen. Maar altijd blijven we deel van de stille, gladde zee...
Kabir zegt: 'Ik lach wanneer ik hoor dat de vis in het water dorstig is.'

De tweede bijdrage bevat een uitspraak van Youri Egorov (1954 – 1988). Deze is ontleend aan het recente boek van Jan Brokken In het huis van de dichter, waarin deze zijn vriendschap met de russisch-nederlandse pianist beschrijft. De uitspraak luidt:
'Op muziek volgt de stilte, niet? Het stuk is uit, de stilte geeft dan een extra accent aan de zojuist gehoorde muziek. Eigenlijk zou het dan stil moeten blijven. Geen applaus. Geen complimenten. Stilte hoort bij muziek.'

2 oktober 2009

The valley


If the mind is not overlaid with wind and waves,
you will always be living
among blue mountains and green trees.

Hung Tzu-ch’eng – Tao meester (1572 – 1620)

Met pensioen .....

Sinds 1 oktober 2009 ben ik met pensioen. Afgelopen dinsdag heb ik afscheid genomen van mijn werk op het terrein van de collectieve pensioenen. Ik werkte bij Blue Sky Group, de uitvoeringsorganisatie van o.a. de KLM pensioenfondsen. Er was koffie met gebak bij het afscheid van de collega’s met wie ik heb samengewerkt: hartelijke woorden, heel veel kado’s en heel veel “het ga je goed!”. In de avond een heerlijk etentje in een Indiaas restaurant met de collega’s die mij het meest nabij staan. Van nu af aan heb ik alle tijd om me aan de Garden of Silence te wijden. Ik ben benieuwd waar het leven me in deze nieuwe fase heen brengt.

28 september 2009

Be still


"In samadhi* there is only the feeling ‘I am’ and no thoughts. The experience ‘I am’ is being still. All that is required to realize the Self, is to be still."

*samadhi is a state of absorption in the Self

Ramana Maharshi (1879 – 1950)

23 september 2009

Garden of Silence

Het afgelopen half jaar heb ik zangles gekregen van Tonke Kuijt (www.zingeninovergave.nl). Met veel toewijding heeft zij mijn zangstem tot leven gebracht en geleerd om mantra’s te zingen. Geïnspireerd door de Garden of Silence schreef zij voor mij een mooi lied. De tekst ervan luidt:

Garden of Silence
Here in the heart
Opening flowers like stars in the night
Opening deeper, deeper in myself
Garden of Silence
Infinite Heart
Om Namah Shivaya Hari Om

15 september 2009

Let go


"Let go the past,” the Buddha said, “let go the future,
and let go what is in between, transcending the things of time.
With your mind free in every direction, you will not return to birth and aging.”

14 september 2009

Problem solving


The significant problems we have,
cannot be solved at the same level of thinking
with which we created them.


Albert Einstein (1879 - 1955)

13 september 2009

De blauwe hemel


Ik leun lekker tegen de stilte.
Een enkele gedachte lijkt zich aan te kondigen,
maar lost weer op in de blauwe hemel,
nog voordat ik hem gewaar kan worden.

Dick Sinnige (1956) - satsangleraar

5 september 2009

The essence of instruction


Mind extincts. The mighty seer
returns to his own natural being
and has no action to perform.


Sri Ramana Maharshi (1879 -1950)

25 augustus 2009

Rituals for the Soul (4): stiltewandeling

Met aandacht lopen is weer een andere manier om aanwezig te zijn in het hier en nu. Je brengt je aandacht naar iedere stap. Stap voor stap, zonder het verleden of de toekomst in de stap te leggen. Eigenlijk is er steeds maar één stap. De volgende stap is altijd ook in het nu. Je kunt maar één stap tegelijk doen. Meestal zijn we gewend om bij het lopen onze aandacht te richten op waar we naar toe gaan. Maar dat is nog toekomst. Het gaat om het aandachtig aanwezig zijn bij elke stap nu, waar die ook heen gaat. Waarschijnlijk ga je wat langzamer lopen dan normaal. Het gaat om de kwaliteit van de stap op dit moment. Zo ontstaat er vrede bij elke stap en bij het lopen. De Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh (1926) benadrukt keer op keer het belang van in aandacht lopen. Hij heeft sinds 1982 in Plum Village in Frankrijk een eigen centrum nadat hij vanwege zijn vreedzame opstelling in de Vietnamoorlog niet meer welkom was in zijn vaderland. Een van zijn bekendste boeken is Iedere stap is vrede. Volgens Thich Nhat Hanh is vrede hier en nu te vinden, in alles wat we zien en doen. De vraag is alleen: zijn we er mee in contact?

24 augustus 2009

Noisy minds

“Can you feel your own presence throughout your body? An entry point into presence is the feeling of the inner energy field of your body. The cells in your body are alive. When you feel that, you cannot think very much. The moment you start to think, you loose it. See your inner body as an entry point into presence. Feel your hands, arms, feet, legs. Take a deep breath and follow with attention the breath into your body. This is your anchor for aware presence. Then you are deeply rooted into being. Then it is much more easier to go out into the world without needing to label everything, to interprete everything. You think you have a relationship with some one but you have only a relationship with your own mind. When you are present, the need to label, to judge is hardly there. In the act of perception is now the background of aware stillness. This is relatively easy in nature. It becomes more difficult when you meet humans, because most humans are noisy minds. In the interactions with humans it is essential to be there as presence and not as the labeling mind. You can do that by sensing your inner body. Then there is in the looking just stillness, no judging. That means that you really meet another human being.”

Eckhart Tolle,
The Art of Presence (audio-cd)

23 augustus 2009

Je stille plek

De Limburgse pyscholoog Ad Stemerdink schreef al in 1990 een mooi boek over leven in het hier en nu: Nu! Inspiratie voor innerlijk leven. In een latere druk werd de nieuwe titel Als je weet dat er meer is... Vanuit de Leonardushoeve in Belfeld en later vanuit het Alandi Retreat Center in Steyl heeft hij veel mensen geïnspireerd de weg naar binnen te gaan. Hij ontwikkelde daarvoor allerlei oefeningen en legde deze in dit boek vast. Een daarvan is Je stille plek:
Ga zitten in meditatiehouding.
Luister naar de geluiden om je heen, maar realiseer je dat jij rustig in het midden daarvan zit.
Beschouw je gedachten, hoe ze alle kanten opgaan, maar realiseer je dat jijzelf aanwezig bent op deze plek.
Wees bewust van alles wat je voelt in je lichaam, maar realiseer je dat je niet je lichaam bent.
Je zit op een stille plek in het midden van al die ervaringen. Je hoeft niets te doen; alleen maar je realiseren dat je op die stille plek zit en dat al het andere om je heen gebeurt.

19 augustus 2009

Onbewuste spanning

Wanneer we bewust stress ervaren, kunnen we daar gericht aan werken, bijvoorbeeld door het lichaam te ontspannen of door aandacht te besteden aan de mogelijke oorzaken van de spanning. Moeilijker wordt het wanneer de spanningen zich in het onderbewuste afspelen en je bijvoorbeeld ’s ochtends wakker wordt met gespannen schouders of rug. Dan is het niet zo eenvoudig om dat te ontspannen. Aan Nisargadatta (1897-1981) werd dit eens (zie I Am That) voorgelegd: “hoe kan ik een knoop ontwarren die zich geheel onder de drempel van mijn bewustzijn bevindt?”

Zijn antwoord luidde: “Door bij jezelf te blijven…door jezelf in je dagelijks doen en laten met waakzame belangstelling gade te slaan, met de intentie te begrijpen en niet met de intentie tot oordelen, in een volledig aanvaarden van alles wat zich voordoet. Eenvoudig omdat het er is, moedig je het verborgene aan om aan de oppervlakte te komen en je leven en bewustzijn te verrijken met de daarin gevangen energieën. Dit is het grote werk van de bewustwording; het verwijdert obstakels en maakt energieën vrij door de aard van het leven en van de geest te begrijpen. Inzicht is de deur naar vrijheid en waakzame aandacht is de moeder van inzicht.”

17 augustus 2009

Midden in de cirkel


De Meester ziet de dingen zoals ze zijn,
zonder proberen ze te sturen.
Hij laat ze hun eigen weg gaan,
en zit stil in het midden van de cirkel.

Heb je geduld te wachten tot
je modder zakt, het water helder wordt?
Kun je in stilte verwijlen tot
de juiste handeling vanuit zichzelf ontstaat?

Lao Tse (604 - 531 A.D.)
Foto: Mark Tracey

Oneness


"I salute the light within your eyes where the whole universe dwells. For when you are at that center within you and I am at that place within me, we shall be one."

Chief Crazy Horse, Ogala Sioux (1849 - 1877)

16 augustus 2009

Klankmeditatie

Onlangs schreef Klaas-Jan van Velzen het boek Klankmeditatie. Je eigen stem als ingang naar verstilling. Volgens hem maakt "je eigen klank het meest eigene in je wakker. Als je luistert naar de klank van je stem en de vibratie ervan in je lichaam ervaart, dan ben je als vanzelf geconcentreerd en wordt je adem rustiger. Steeds als de klank wegebt, kom je op natuurlijke wijze even in de stille ruimte van alleen maar Zijn. De neiging van het denken om deze ervaring te verstoren, kun je met iedere uitademing weer laten oplossen in een klank. Na enige tijd wordt het innerlijk contact sterker dan het denken en wordt het moeiteloos stil. In de stilte na het ervaren van je eigen klank, openbaart zich je diepste essentie." In Klankmeditatie worden methodieken uit de Nada Yoga (de yoga van de klank) aangereikt. De bekende Kirtan-zanger Krishna Das ziet het zo: "Chanting is a way of getting in touch with yourself. It's an opening of the heart and a letting go of the mind and thoughts. It deepens the channel of grace and it's a way of being present in the moment".

3 augustus 2009

No words any more

Als dingen voor zichzelf spreken,
hoeven wij er geen woorden aan toe te voegen.


Tekst: Website Zen Punt Haarlem

27 juli 2009

Rituelen voor de ziel: mantra zingen

Lama Gyurme, een Tibetaanse monnik in de Kagyupa traditie, heeft in 2000 samen met Jean-Philippe Rykiel een prachtige cd gemaakt: Rain of Blessings - Vajra Chants. Luister naar een van de ontroerende mantra's:


14 juli 2009

Zen


Als je de waarheid niet kunt vinden waar je bent,
waar verwacht je haar dan te vinden?

Dogen Zenji (1200-1253)
Japanse zenmeester

13 juli 2009

Vergeet verlichting

Een van de grootste Japanse zenmeesters, Dogen Zenji (1200-1253), omschreef de levenswandeling van een mediterende zo:

Wees matig in wat je eet en drinkt.
Ga ergens rustig zitten.
Bevrijd jezelf van banden en breng de geest tot rust.
Denk niet aan goed of slecht,
vorm je ook geen oordeel over juist of verkeerd.
Houd de stroom van geest en bewustzijn gaande.
Laat alle verlangens, denkbeelden en meningen los.
En denk niet na over verlichting.

6 juli 2009

Levenswandel

In veel spirituele geschriften komt een beschrijving voor van de levenswandel van degene die het spirituele pad volgt. Zen-boeddhisten geven meestal de kortste omschrijving. Een zen-monnik vatte eens zijn levenswandel samen als: “water halen en hout hakken”. Het buitengewone ontdek je in de gewone, alledaagse activiteiten van het leven.

In de Tao Te Ching schrijft Lao Tse:

Maak je geest leeg van alle gedachten.
Laat je hart tot rust komen.
Aanschouw de onrust van de levenden,
maar overdenk hun terugkeer.

Ieder afzonderlijk wezen in het universum
keert terug naar de gemeenschappelijke bron.
Terugkeer naar de bron schept vredige rust.

Als je je niet bewust bent van de bron,
blijf je steken in verwarring en verdriet.
Als je je bewust bent van je afkomst,
word je op natuurlijke wijze verdraagzaam,
onbaatzuchtig, geamuseerd,
hartelijk als een grootmoeder,
waardig als een koning.
Opgaand in het wonder van de tao,
kun je alles aan wat het leven je brengt,
en als de dood komt, ben je er klaar voor.

30 juni 2009

Verlangen


Verlang wat je hebt en verlang niet wat je niet hebt.
Daarin ervaar je waarachtige overvloed.

Jack Kornfield
Foto: Olivier Föllmi

17 juni 2009

Lao Tse

Volgens de Chinese kronieken leefde Lao Tse, de aartsvader van het Taoisme, van 604 tot 531 voor Christus. Hij schreef slechts één boek, de Tao Te Ching. In een recente vertaling bij uitgeverij Ten Have schrijft George Hulskamer in de inleiding dat in de Tao Te Ching de Tao (letterlijke vertaling 'pad' of 'weg') wordt omschreven "als de bron waaruit de schepping voortvloeit. Aan deze bron, ook wel de bron van de tienduizend dingen genoemd, kan een mens zich pas laven als hij van binnen stil en leeg is en zo ontvankelijk wordt voor zijn oorsprong".

In het 21-e vers van de Tao Te Ching schrijft Lao Tse:

De meester bewaart zijn geest
altijd in eenheid met de tao:
dat geeft hem zijn uitstraling.

De tao is ongrijpbaar.
Hoe kan zijn geest er gelijk aan zijn?
Omdat hij niet vasthoudt aan begrippen.

De tao is donker en ondoorgrondelijk.
Hoe kan dat zijn uitstraling geven?
Omdat hij het toelaat.

Al voor tijd en ruimte is de tao.
Het staat boven is en is niet.
Hoe weet ik dat dit waar is?
Ik kijk in mezelf en zie.

15 juni 2009

Tao


Wees stil, wees leeg.
In stilheid en leegheid vinden we rust.
Door te spreken en te geven,
verliezen wij de plaats.

Lieh-Tse (Tao-meester uit de 4e eeuw voor Christus)

No questions any more!

Naast Sri Ramana Maharshi is Nisargadatta Maharaj eveneens een grote leraar in de traditie van de Advaita Vedanta. Nisargadatta (1897-1981) verbleef het grootste deel van zijn leven in Mumbai. Zijn bijnaam Bidi Baba is ontleend aan de tijd, waarin hij bidi's - kleine Indiase sigaretjes - in de straten van Bombay verkocht om in het onderhoud van zijn gezin te voorzien. Zijn bekendste boek is “I am That” dat ook in het Nederlands is vertaald.

Op www.puresilence.org vond ik deze citaten uit "I am That" over de stilte: "No particular thought can be mind's natural state, only silence. Not the idea of silence, but silence itself. When the mind is in its natural state, it reverts to silence spontaneously after every experience, or, rather, every experience happens against the background of silence. (….) These moments of inner quiet will burn out all obstacles without fail. Don't doubt its efficacy. Try it. Silence is the main factor. In peace and silence you grow. In peace and silence, the skin of the "I" dissolves and the inner and the outer become one. (…) Your hope lies in keeping silent in your mind and quiet in your heart. Realized people are very quiet. You must realize yourself as the immovable behind and beyond the movable, the silent witness of all that happens. (…) To go beyond the mind, you must be silent and quiet. Peace and silence, silence and peace - this is the way beyond. Stop asking questions."

7 juni 2009

Sprekende stilte

Onder deze titel schreef Han van den Boogaard - redacteur van het tijdschrift Inzicht - in 2003 een prachtige, geïnspireerde biografie over het leven en de leer van Sri Ramana Maharshi. Deze Indiase meester leefde van 1879 tot 1950 in Tiruvannamalai (Tamil Nadu), aan de voet van de voor Hindoes heilige berg Arunachala. Zijn ashram bestaat nog steeds; ik ben er drie keer geweest. Sri Ramana Maharshi is een van de grootste leraren in de traditie van de Advaita Vedanta, de leer van de non-dualiteit. De overdracht van deze leer voltrok zich bij hem vooral in stilte. Ramana zei daar zelf over: “Stilte is de meest krachtige leer die een meester aan een leerling kan overbrengen. Er zijn geen woorden die de belangrijke dingen, de diepste waarheden, kunnen weergeven”. Han van den Boogaard schrijft dat “veel bezoekers van de ashram vaak werden overmand door een extreem soort kalmte waarin geen plaats meer was voor gedachten en die uiteindelijk leidde tot een ongekend gevoel van innerlijke vrede”. Of zoals een van Ramana’s leerlingen Swami Ananta schreef: “Het is waar dat hij ons onderwees in stilte, maar nooit was stilte welsprekender”.

6 juni 2009

Rituals for the Soul (3): massage

Bij massage denken we meestal aan ontspanning. De Zweedse ontspanningsmassage is bij ons ook de meest bekende vorm: heerlijk aangeraakt worden op een zachte tafel, met rustgevende muziek en geurige olieën. Deze massage wissel ik al meer dan 25 jaar met vrienden uit. Heerlijk. Er zijn echter ook massages die op een dieper energetisch niveau werken. Onlangs kreeg ik een chakra-massage van Francisco, een Braziliaanse masseur met een eigen massagepraktijk in Amsterdam Westerpark. Na een diepe ontspanningsmassage bracht hij energie in elk van de zeven chakra’s van mijn lichaam. Voor het eerst voelde ik door mijn hele lichaam de levensenergie gaan. Eckhart Tolle benadrukt voortdurend dat een nieuw bewustzijn begint met het zo veel mogelijk voelen van “the inner aliveness of the body. By feeling the inner energy field of your body, you are present, you are deeply rooted into being". Tot dan toe kon ik gemakkelijk de energie van mijn handen en voeten voelen. Maar alleen in speciale omstandigheden zoals een meditatie retreat of een verblijf in een ashram, kon ik ook mijn hele lichaam van binnenuit voelen. Dat gebeurde nu ook in deze chakra-massage. Na afloop voelde ik mij als een holle bamboe, diep verbonden met de energie van het leven op dat moment. Ook een massage kan je tot een besef brengen van wie je ten diepste bent: “one with life”. Net als alle andere rituelen voor de ziel, brengt het je dichter bij de situatie dat je je gedurende al je dagelijkse bezigheden verbonden kunt voelen met het leven. Van moment, tot moment, tot moment.....

25 mei 2009

Stil, stiller, stilst ...


Tussen de regels van haar boek De grote stilte heeft Miek Pot (www.miekpot.com) ook een aantal gedichten over stilte geschreven. Hier volgt zo'n mooi gedicht:

Er is een ruimte
in mij
waar
niemand bij
kan
oneindig, stil,
licht.
Het is goed
toeven daar:
thuis.

De grote stilte

In 2008 liet Miek Pot een inspirerend boek het daglicht zien: De grote stilte. Het boek gaat over haar ervaringen met de stilte die zij onder andere opdeed tijdens een twaalfjarig verblijf in een kartuizerklooster. Daar woonde ze zwijgend met dertien andere kluizenaarsters. Haar boek opent met een citaat van Isaac van Ninivé, een Syrische woestijnmonnik uit de 7e eeuw:

Heb de stilte lief boven alle dingen:
zij zal je een vrucht aandragen
die in woorden onmogelijk beschreven kan worden.
In het begin zijn wij het, die onszelf dwingen te zwijgen.
Maar vervolgens groeit er uit ons zwijgen iets
wat ons tot het zwijgen aantrekt.

24 mei 2009

De berg


De vogels zijn verdwenen in de lucht,
de laatste wolk vervloeit op dit moment.
We zitten bij elkaar, de berg en ik,
totdat de berg als enige nog rest.

Li Bai (701 - 762) - Chinees dichter

16 mei 2009

Ontmoeting


Daar, voorbij de grenzen
van gedachten,
van goed en kwaad doen,
is een Veld.
Daar zal ik op je wachten …..

Rumi (1207 - 1273) - Perzisch dichter

6 mei 2009

Rituals for the Soul (2): klankmeditatie

“I have often pointed out that the contemplation of nature can be extremely helpful in taking you beyond the confines of the thinking mind. Thus allowing you to gain access to the realm of inner stillness, from which arises all creativity and a sense of intensive aliveness that we may call joy. Giving your attention to certain types of music can fulfill a similar function. Music bypasses the conceptual mind. Every sound, whether produced by the human voice or an instrument, comes out of the silence and quickly disappears back into silence. All inspired music is created from a state of inner stillness. The manifested sounds derive their power from the unmanifested, the unconditioned consciousness out of which the sounds arose when they were first composed and out of which they arise again every time the music is performed. Inspired music brings you in touch with the formless essence of who you are”.

Tekst op de hoes van de cd Eckhart Tolle’s music to quiet the mind

4 mei 2009

Meditatie


Het hart van meditatie is

stil en leeg te zijn

terwijl alles voortdurend verandert.


Tekst op www.taozen.nl

30 april 2009

Inner Stillness

“You may have already noticed how important stillness is: the external stillness which we could call silence and the inner stillness. What does it mean inner stillness? It means - and this is the secret -: counsciousness, conscious without thoughts. A state of great intelligence. Not that thoughts are not going to operate any more. But that becomes your home, your foundation, what you are rooted in: that dimension of inner silence. That is there in the background; it is the back-ground of everything that happens. And that dimension is already in you, of course.
But most humans are so identified with what happens in the foreground of their existence: sense perceptions, thoughts, experiences, emotions. When only the foreground absorbes your attention continuously, you are lost. Then there is only that dimension in your life. And yet, there is in you a dimension that frees you from total identification with the world, which includes the mind. When you become conscious of that dimension, that is presence. You become consciousness of that dimension as your Self, as the essence of who you are. And that begins simply by acknowledging the dimension of inner stillness.”

Eckhart Tolle
The Art of Presence (audio-cd)

26 april 2009

Stillness & Movement


Stillness is what creates love,
Movement is what creates life.
To be still,
And still moving,
That is everything....

Do Hyan Choe (chinese dichter)

21 april 2009

De grote stilte

De Nederlandse cultuurfilosoof Ton Lemaire schreef in het boeddhistische tijdschrift Vorm & Leegte (zomer 2007): “De plaats waar men zich terugtrekt om stilte te vinden, kan zowel buiten zijn gelegen als binnenshuis. Hij kan zich bevinden in een kloostercel, in een kerk of kapel of in een hoekje van je huis. Maar hij kan ook ergens in de natuur zijn: op een heuvel of berg, in een vallei, in een bos of onder een grote alleenstaande boom. De stilte en schoonheid van de natuur zijn heel geschikt om de ziel en geest in een toestand van innerlijke rust te brengen. Maar zelfs daar, in een ideale omgeving, is het bereiken van de stilte in jezelf nog moeilijk. Het vereist immers het tot zwijgen brengen van het onophoudelijke geroezemoes van onze gedachten en woorden, die als vogels rondfladderen en in ons rondspringen als aapjes op de takken van een boom. Pas wanneer al deze stemmen die de aandacht afleiden en de concentratie verstoren stil worden, kan met geluidloze stem de ware stilte tot ons gaan spreken. Pas dan, in de volheid van de leegte, vernemen wij de verborgen stroom van het leven, de oerbron van het zijn waarvan we zelf deel uit maken. Door zo in te keren tot de stilte in onszelf vinden we de grote stilte terug.”

19 april 2009

Rituals for the Soul (1): meditatie

De Indiase geleerde Krishnamurti (1895 – 1986) heeft veel over meditatie geschreven. Zijn mooiste teksten over mediteren zijn in 2007 bij uitgeverij Ten Have gebundeld. In één zin vatte hij de kern van meditatie als volgt samen: “Meditatie is de stilte haar werk laten doen”.

“Meditatie is gewaarzijn van elke gedachte en elk gevoel, het louter observeren en meegaan met de beweging ervan zonder goed of af te keuren. Uit dit gewaarzijn ontstaat inzicht in de totale beweging van het denken en voelen. Uit dit gewaarzijn wordt stilte geboren. Stilte die het product is van denken, is stagnatie, is dood, maar de stilte die wordt geboren als het denken zijn eigen oorsprong, zijn eigen wezen, heeft begrepen – deze stilte is meditatie.”

Rituelen voor de ziel

In de Garden of Silence is plaats voor allerlei rituelen voor de ziel. Deze kunnen heel verschillend zijn. Gemeenschappelijk is dat zij verwijzen naar de Stilte of vanuit de Stilte ontstaan en ermee verbonden zijn. Meditatie zal een vaste plaats in de tuin krijgen. Meditatie brengt je dichterbij de stilte. De langzame lichaamsbewegingen van het Tibetaanse Kum Nye komen ook dicht in de buurt. Evenals het in stilte eten in de Japanse oryoki-stijl of het in stilte drinken in de Oosterse traditie van een theeceremonie. Stiltewandelingen in de natuur weerspiegelen de stilte in onszelf. Vanuit de Garden of Silence klinken de klanken op van mantra’s, gevleugelde gedichten en inspirerende verhalen. En worden nieuwe rituelen voor de ziel ontdekt.

10 april 2009

Silence


"Pay attention to the silence and immediately there is a stillness inside you. Immediately you are out of mind. Just listening to the silence is enough to take you out of mind. Because with the mind you cannot listen to the silence, that is impossible. Silence is an incredible teacher. Stilness inside you arises the moment you are aware of silence. So use that as your teacher. Silence teaches you that state. You only have to be open to it."

Eckhart Tolle
The Realization of Being (Audio-CD)
Foto: Olivier Föllmi

Purpose of your life

"It all begins with such a simple thing as feeling your hands or feeling your entire body. In a state of non-labelling or non-interpreting. In a state of innocent perception. It all starts there. Of not running away of this moment. In moving deeper and deeper into this moment. And this is the purpose of your life - how could it be otherwise - to move into that state of consciousness. If you are looking for some purpose elsewhere, you will become frustrated. There is something much deeper, far beyond your personal life purpose. That is the transformation of consciousness. That is your purpose: to allow the consciousness fully emerge through this life form. To know yourself as that, is the liberation."

Eckhart Tolle
The Realization of Being (Audio CD)